Brusnica – dar prirode

Brusnice su prvi put koristili Američki Indijanci kao hranu, za pravljenje boje za tkaninu i za lečenje. Danas, brusnice se komercijalno gaje u celom svetu ,ali je najveća proizvodanja koncentrisana na severnoameričkom kontinentu . U SAD se vrši žetva sa oko 40.000 hektara brusnice svake godine.brusnica

Brusnica je,kao retko koja biljka potvrdila svoj doprinis zdravlju. Plodovi su bogati različitim zaštitnim materijama, sadrže minerale, vitamin A, vitamin C, kalijum i biljna vlakna. Crvena tvrda bobica ima zbog veće količine vitamina C kiseo ukus. Od lišča i plodova se prave lekoviti čajevi, u svežem obliku se prave sokovi. Plodovi se mogu čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a mogu se pripremati i ukusni džemovi. Sveže brusnice, sok, smrznute ili sušene predstavljaju prirodan antibiotik.

Indijanci u Severnoj Americi su upotrjebljavali brusnice za pripremu jela koje su zvali pimecan.To je koncentrat sušenog i usitnjenog mesa ili ribe, koji je pomešan s mašću i brusnicama. Od te su smese pravili pogačice, koje su nakon toga sušili na suncu. Prirodni konzervansi brusnice produživali su trajnost mesa na duži rok, a pimecan je služio kao izvor energije i vitamina u zimskim mesecima i na putovanjima. Takođe,kako bi se ljudi zaštitili od trovanja krvi, pripremala se specijalna masa brusnica koja se nanosila na povrede i rane. Američki moreplovci, brusnice su nosili na putovanja da spreče razne infekcije. Visoka doza vitamina C koju sadrži ovo bobičasto voće štitila je mornare od skorbuta, pa su se na brodovima, u 17 veku, mogla videti burad ispunjena brusnicama. Kapetan Henri Hol ,godine 1816, je postao prvi uspešni uzgajivač brusnice.

Poslednjih godina potvrđeno je da sok od brusnice sadrži komponente visoke molekulske mase koje imaju sposobnost da spreče nagomilavanje pojedinih oralnih baktrija odgovornih za zubni plak i paradontozu. Istraživanja se vrše u cilju potvrde delotvornosti ovih supstanci primenjenih u sklopu tečnosti za ispiranje usta i pasta za pranje zuba.

Brusnica u lečenju urinarnih infekcija

Brusnica se danas najčešće koristi kao nutritivni dodatak u terapiji infekcja urinarnog trakta.Ranije se smatralo da pijenje soka i čaja od brusnica povećava kiselost urina u bešici i time sledstveno dovodi do uništavanja bakterija koje uzrokuju infekcije urinarnog trakta. Kasnije je dokazano da brusnice sadrže jedinjenja zvana bioflavonoidi koja sadrže jaka anti bakterijska svojstva. Flavonoidi ometaju sposobnost bakterija da prianjaju uz zid bešike.Umesto da se lepe za zid bešike i dovode do infekcije, bakterije se izbacuju sa mokraćom.Pored brusnice i borovnice,jabuke,grožđe,zeleni čaj sadrže slične supstance,ali jedinstvena struktura molekula u okviru ploda brusnice objašnjava zašto jedino brusnice tako efikasno održavaju zdravlje urinarnog trakta.

Najčešći uzročnik infekcija urinarnog trakta je bakterija E.coli. Proantocijanidi iz brusnice utiču na ove bakterije tako što dovode do promene oblika E. Coli od štapićastog u loptasti, dovode do promene u membrani ćelija i remete strukture za prijanjanje bakterija na zid bešike.Anti-prianjajuće svojstvo soka od brusnice i koktela od soka brusnice je dokazano u mnogim ispitivanjima.Takođe ,dokazano je da konzumiranje sušenih brusnica i čajeva od brusnica ima zaštitno dejstvo na urinarni trakt ali u nešto slabijem stepenu.

Antioksidativna svojstva brusnice

Brusnica se takođe,ubraja u hranu sa veoma visokim sadržajem antioksidanata. Antioksidanti su supstance koje štite ćelije od oksidativnog stresa i uticaja slobodnih radikala. Antioksidaciona jedinjenja koja se nalaze u brusnici, štite endotelne ćelije od oksidativnog oštećenja. Takođe ove supstance suzbijaju upalu, drugu pojavu koja može da ošteti endotelne ćelije i dovede do razvoja ožiljaka.

Brusnica za zdravo srceOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brusnice su danas deo zdrave,preporučene ishrane za srce. One ne sadrže masti, holesterol, i sadrže vrlo malo natrijuma. Brusnice su dobar izvor dijetetskih vlakana. Mnogo istraživanja je vršeno na temu kako brusnice mogu da pomognu u održavanju zdravog srca.Smatra se da konzumiranje preparata od brusnica smanjuje nivo triglicerida i LDL holesterola,a povećava nivo HDL holesterola .Brusnice smanjuju oksidaciju LDL holesterola, time i sklonost ka aterosklerozi(ovaj efekat se pripisuje antioksidativnim supstancama u ekstraktu brusnice).Brusnice, kao deo zdrave ishrane, mogu pomoći u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska. One imaju prirodno nizak stepen natrijuma, a takođe sadrže i kalijum. Izbor hrane kao što su brusnice koje sadrže više kalijuma od natrijuma je jedan od načina dijetetskog održavanja normalnog nivoa krvnog pritiska. Dodatno, sprovedena su testiranja efekta soka od brusnice na stvaranje azot oksida u arterijskim endotelnim ćelijama. Kada endotelne ćelije proizvode azot oksid, arterije se opuštaju, čime se smanjuje krvni pritisak. Ovo ispitivanje je pokazalo da sok od brusnice podstiče endotelne ćelije na proizvodnju azot oksida, pa time i regulaciju krvnog pritiska.

Autor teksta web portal zdravstvenog turizma TRANSFORMAlogo